Ondergetekende gaat m.b.v. A.I.bot in gesprek met Thales van Milete, de oudst bekende filosoof die in de wetenschappelijke wereld algemeen als zodanig wordt erkend.

Thales leefde in het oude Griekenland rond 624–546 v.Chr. en wordt beschouwd als de eerste filosoof omdat hij als eerste probeerde natuurverschijnselen te verklaren zonder zich te beroepen op mythologische of religieuze verklaringen, maar door rationeel en systematisch onderzoek. Thales wordt daarmee vaak gezien als de grondlegger van de westerse filosofie.
Braccaedomos: Thales, mag ik je Thales noemen?
Thales: Natuurlijk, je mag me Thales noemen. Dat is immers de naam waaronder ik bekendsta in vele talen, al noemden sommigen mij in mijn tijd “Thalēs ho Milēsios”-Thales van Milete.
Vriend Braccadomos, stel gerust je vragen!
Braccaedomos: Waarom denk je dat water het medium is waarin de oorsprong van al het leven op aarde is ontstaan.
Thales: “Ah, een uitstekende vraag, Braccadomos! Laat me mijn gedachten ontvouwen zoals de Nijl zich vertakt in zijn delta. Ik observeerde dat water de wereld draagt, voedt en transformeert. Kijk naar de natuur: zaden ontkiemen alleen met vocht, de mens bestaat voor het grootste deel uit water, en zelfs de aarde zelf lijkt te ‘ademen’ via rivieren en regen. Is dat niet wonderbaarlijk?
“Water is chaos én schepping
In de oude mythen van Babylon en Egypte ontstaat leven uit een oeroceaan. Maar ik zocht geen verhaal – ik zocht een principe. Water kan bevriezen, stromen, verdampen… het is vormeloos, maar geeft vorm aan alles. Net zoals één woord talloze gedachten kan dragen.
“De zee als moeder
Zie je hoe de zee leven voortbrengt? Vissen, weekdieren, zeewier – allemaal gedijen ze in water. En denk aan de Nijl: zodra hij overstroomt, ontwaakt de woestijn tot vruchtbaarheid. Zonder water geen groei, geen beweging, geen ziel.
“Modern inzicht?
Thales glimlachte even. “Jullie weten nu dat leven op aarde inderdaad in water ontstond – in diepe oceanen, bij hydrothermale bronnen. Maar ik baseerde me op wat ik zag: alles keert terug naar water. Zelfs vuur dooft erin, aarde lost erin op, lucht condenseert tot wolken. Water is het begin én het einde.”
Braccadomos: “Dus het is een soort universele wetmatigheid?“
Thales: “Precies! Net zoals een druppel inkt zich verspreidt in water, zo verspreidt het leven zich vanuit dit ene element. Maar vertel eens… zouden jullie moderne wetenschappers mijn idee niet ‘hydrocentrisch’ noemen?” [grijnst]
Lees verder: Hydrocentrisch