Ik lag vanochtend al vroeg wakker. Ik probeerde mij voor te stellen hoe de besluitvorming in Den Haag momenteel tot stand komt. Mijn analyse van dit proces in de werkkamer van minister de Geus is als volgt:
 
De Geus: “Heren, we hebben van collega Zalm de opdracht gekregen tenminste 50 miljoen te bezuinigen, wat zijn uw voorstellen?” 

Ambtenaar 1: “We zouden de uitkeringen omlaag kunnen brengen.” 

De Geus: “Uitstekend idee. Waar beginnen we?” 

Ambtenaar 2: “Mensen die niet werken, kosten alleen maar, toch?” 

Allemaal: “Daar zijn we het over eens!” 

De Geus: “Dan beginnen we met de afschaffing van de vervolguitkering voor 57,5 jarigen, dan gaat die groep tenminste weer aan het werk.” 

Ambtenaar 1: “Maar minister, geen werkgever neemt die mensen nog aan!” 

De Geus: “Dat is toch leeftijdsdiscriminatie!” 

Ambtenaar 1: “Jazeker, minister.” 

De Geus: “Nou, die bestaat niet meer, want die hebben we jaren geleden al verboden. Volgende argument.” 

Statisticus: “Onderzoek heeft uitgewezen dat in 2005 slechts 1,5 % van de werkzoekende 50-plussers weer aan het werk is gekomen.” 

De Geus: “Ander onderzoek wijst uit dat als je prikkels verhoogt, een sterkere reactie volgt”. 

Ambtenaar 3: “Minister, oudere werknemers kosten de werkgever teveel geld, zij willen jonge, goedkopere werknemers en negeren de sollicitaties van de ouderen gewoon”

De Geus: “Hè, wat zei u? Ik was even aan het rekenen. Als we die vervolguitkering nu terugschroeven en de sollicitatieplicht weer invoeren, hebben we de gevraagde 50 miljoen al binnen”. “Had u verder nog iets?” 

Ambtenaar 1: “Het blijkt toch, dat ook bij een aantrekkende economie, de oudere werknemers buiten het arbeidsproces blijven.” 

De Geus: “O ja, die sterkere prikkel, we moeten gewoon de uitkeringsduur verkorten, dan gaan de werkzoekenden nog sneller weer aan het werk, inclusief die 57-plussers. By the way, was niet afgesproken, dat ministers in het volgende kabinet 30% loonsverhoging zouden krijgen? Ik ga door natuurlijk, maar we komen er dus niet met deze bezuinigingen”. “Ik vind, dat we in de miljoenennota van september moeten opnemen dat we alle uitkeringen stopzetten. Gaat iedereen tenminste weer aan het werk.” “Heren, ik dank u voor uw inbreng, aan de slag!”

  Gerelateerd

  Geslaagd!18 juni 2006 In “Eigenlijk te gek”

  Criminaliteit kost maatschappij 31 miljard16 november 2007 In “Eigenlijk te gek”

  Nieuwe kabinet herstelt vervolguitkering WW2 januari 2007 In “Financieel”

  Door gerardvanb

  Gepensioneerd. Jarenlang (gym)leraar in Basis- en Voortgezet onderwijs. EHBO-docent en vrijwilliger bij het Rode Kruis Korps. Politiek en in bonden heb ik ervaring opgedaan bij de VVDM. Als oproepkracht bij de Ambulancedienst Velsen deed ik veel eerste hulp-ervaringen op die ik via diverse Eerst Hulp maandbladen kon ventileren. Ook als Medisch evacuator bij station IJmuiden van de KNRM was het redden op het water vaak aanleiding mijn ervaringen op schrift te stellen.
  Op een heel ander vlak: educator bij het Pieter Vermeulenmuseum, Programmacoördinator van de Lokale omroep Seaport RTV, cineast bij videogroep De Dwarsligger, educator en rondleider in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.
  Medeoprichter en secretaris van lokale politieke partij Levendig Gezond Velsen en (nu als hobbyist) automatiseerder en webpublicist.
  Ook de sport had vanzelfsprekend mijn belangstelling. 10 jaar lang jeugdleider van Duikteam IJmond en voorzitter van de Gymnastiekvereniging rkgv Velsen.
  Daarnaast ben ik bestuurlijk nog steeds actief in de Historische Kring Velsen, het Comité 4 en 5 mei Velsen.
  Heel vaak merk ik dat veel mensen op dezelfde manier denken als ik en vinden dat het beter kan. Met veel plezier en geenszins spijt kijk ik terug op de dingen die ik heb gedaan, met name in de hippie-tijd. Onder ‘Braccaedomos’ zijn meerdere ideeën, uitingen en -zo u wilt- echte kunst op het internet te vinden.Bekijk archief →


  ←De prikkel van de Geus→57+ en kwaad!


  Één reactie op “De prikkel van de Geus (2)”

  karin Zegt:

  24 oktober 2006 om 01:54

  leuk om te lezen als je 53 bent, hbo’er met recente en goede werkervaring en in een jaar 40 keer hebt gesolliciteerd zonder resultaat omdat men geen oude vellen wil. BEANTWOORDEN

  Tags:

  No responses yet

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

  Translate »