Het doet me deugd dat dankzij de crisis in de financiële wereld en de spin off naar alle andere sectoren in onze westerse economie de laatste tijd steeds vaker fundamentele vragen worden gesteld.
Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die toegeven dat het een en ander goed mis was, en ook nog steeds is!

huis-ronaldino
Huis Ronaldino

Vandaag kreeg ik weer een mailtje met een Powerpointpresentatie over het optrekje van Ronaldino. Zo heb ik er ook een gehad over Dubai, een van de mooiste en duurste auto’s, een met foto’s van de bescheiden huisvesting van Mugabe. Het is te gek voor woorden dat het zover is kunnen komen.

Vrijheid is een groot goed

Als je iedereen onbegrensde vrijheid geeft blijken er velen te zijn die niet met deze vrijheid om kunnen gaan. In gesprekken hoor ik vaak: “Wat zou jij doen?” Dit geeft dan een (valse) algemene legitimiteit aan de protserige rijkdom, die ten toon wordt gespreid.

Zoals ik al eerder heb betoogd, moet exorbitante rijkdom afkeurbaar, ja associaal, kunnen worden genoemd. Want welke rijkom is niet vergaard ten koste van anderen, het milieu, besodemieteren, machtsmisbruik?

Dat een leverancier van zeer luxe artikelen het boetekleed aantrekt en toegeeft dat het ‘over de top’ was de laatste jaren en enkele rijken openlijk genoegen nemen met een ietsje minder, geeft hoop op een betere wereld, met een eerlijker verdeling van onze mondiale rijkdom en welvaart.

Zal ik maar blijven dromen?

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »