Laten we ons in de maling nemen?

Het is al jaren vaak niet meer zo, dat als je een ´deskundige´ raadpleegt, je precies het advies krijgt dat exact is toegesneden op jouw vraag. Momenteel komt het helaas vaker voor dat je dan het advies krijgt dat het voordeligst is voor de ´deskundige´, of dit nu een detaillist is, een bankier of een aannemer.

In mijn HBS-tijd kregen we tijdens de lessen economie te horen hoe een prijs van een product tot stand komt (Kostprijs + kosten + redelijke winstmarge). Sinds jaren wordt een product ´in de markt gezet´ voor een prijs die de gek er voor geeft! Het consumentisme met zijn vrije marktwerking zonder enige grenscontrole is geboren.

Winstmarges worden zonder problemen verhoogd tot zover het kan, en dan iets naar beneden bijgesteld. Bonussen hebben alle proporties verloren. De hogere salarissen hebben geen enkele relatie meer tot de ´prestatie´ die er tegenover staat, (brandstof)prijzen hebben niets meer met de oude econimische wetten te maken en…
geen consument, die het (nog) kan betalen, die er wakker van ligt!

Maar ach, in de Griekse oudheid wisten ze het al: `Geef het volk brood en spelen´. De media werken er naar hartelust aan mee en hoe gekker, duurder, exorbitanter of excentrieker, hoe beter. De Nederlandse overheid gelooft al jaren in de vrije marktwerking en blijft er kin geloven ondanks de fiasco´s met de privatisering van vooral de nutsvoorzieningen. Als consument zijn we er nog niet vaak echt wijzer van geworden. In de postsector, de schoonmaakbranche en de zorg zijn voorbeelden te over dat de privatisering voornamelijk veel banen heeft gekost.

Het moet echt anders, maar, dan moeten we het als consumenten wel gezamenlijk doen! Solidariteit, gezamenlijke actie, maar… hoe komen we met z´n allen tot zo´n actie? We hebben toch ons brood en de media!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »