Het cement van de samenleving is van samenstelling veranderd. Er zijn organisaties -vooral werkzaam in de zorg- die een arsenaal van vrijwilligers hebben aangeboord om reguliere zorgtaken te vervullen. De verantwoording is, dat er voor deze taken geen geld beschikbaar is en ze -als geen vrijwilligers ze willen uitvoeren- (helaas) zullen moeten worden wegbezuinigd.

De ver doorgevoerde bezuinigingen zijn hier dus niet behaald door keuzes te maken, (regeltjesmakers/controlepersoneel vs verzorgenden) maar door deze werkzaamheden door vrijwilligers te laten verrichten.

En… er was nog een voordeel voor de beleidsmakers: vrijwilligers hebben geen enkele rechtspositie!

Het is al jaren gemeengoed geworden en heeft al vele bezuinigingen (op de verkeerde plaatsen: het primaire proces!) opgeleverd. Personeel op ‘de werkvloer’ is massaal wegbezuinigd! Logisch toch? Want om de beoogde bezuinigingen via deze niet riant betaalde werkers te realiseren, moet je er natuurlijk wel veel ontslaan! De overheid en de vakbonden zijn dit al ‘normaal’ gaan vinden.
Zijn er studenten, die deze verdringing van voorheen reguliere banen eens kunnen kwantificeren? Op het eind van de vorige eeuw was dit sociale doodzonde nummer één!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »