Economische overwegingen

Tijdens de economielessen op de HBS in de 60’er jaren kregen wij -tenminste dat is mijn herinnering- vooral veel cijfertjes te zien en horen. De basisbeginselen van Keynes en ‘wetten’ zoals die van ‘vraag en aanbod’ en de ‘verkoopprijs wordt bepaald door: grondstof, arbeid en winstmarge.

Nu Thomas Piketty in Frankrijk en ver daarbuiten andere geluiden laat horen dan die van de economen waaruit mijn economiedocent uit die tijd zijn lessen destilleerde, wordt mij duidelijk dat die andere geluiden steeds serieuzer moeten worden genomen en de oude economische wetten moeten gaan vervangen.

Zo ook de indeling in de primaire, secundaire en tertiaire sectoren van een economie. Dit onderscheid is al decennia ondergesneeuwd door de dienstensector, die zichzelf als de belangrijkste ziet. De primaire producerende sector veeteelt en land- en tuinbouw, zeg maar het boerenbedrijf is de meest elementaire maar wel teruggedrongen door de detaillisten, die de prijs bepalen.

Thomas Oudman -van het onafhankelijke journalistencollectief ‘de Correspondent’– wijst politici en stemmers (ons dus) de weg om de komende stemgang tot een serieus alternatief na de recente kabinetscrisis:

https://decorrespondent.nl/14699/wat-progressief-nederland-kan-leren-van-bbb-boeren-zijn-de-basis/73405e43-dc6a-01c6-36e5-f2a9e733d777


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »