We zijn eindelijk de leugens van Tata-Steel ontvlucht. De Hoogovens voluit: Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken NV (kortweg Hoogovens of KNHS), opgericht op 20 september 1920, was een staal, later ook aluminium producerend bedrijf in Velsen en Beverwijk. Na een fusie met British Steel tot Corus in 1999 en de overname in 2007 door Tata waren de Hoogovens een gewaardeerde werkgever die jarenlang een groot aantal werknemers uit geheel Noord-Holland werk bood en ook de wijde omgeving waardevol ondersteunde met faciliteiten voor sportbeoefening, woningen en sociale cohesie in de regio.

Kentering?

Sinds de fusie en diverse bezuinigingen is van het gigantische arbeidspotentieel en de maatschappelijke taken van ‘onze Hoogovens’ steeds minder over. Wel bleef het toonaangevend in research en kwaliteit. Helaas ging het wel vaak steeds meer ten koste van de zorg voor het milieu en het oog voor de gezondheid van de omwonenden.

Wettelijk?

Vergunningen werden aangevraagd en verleend en toezicht op naleving leek altijd wel in orde. Er was een voortdurende waakhond van meerdere omwonenden -vooral in Wijk aan Zee- die goed de vinger aan de pols hield. Vooral na de overname lijkt het er op dat het accent meer op het rendement van de aandeelhouders is komen te liggen en dat dit ten koste ging van de sociale context van de firma.

Persoonlijk

Ik ben geboren en getogen Velsenaar. Adem dus al méér dan 75 jaar voornamelijk Velsense lucht in. “Daar kunnen dus nog best een paar jaar bij”, zeggen veel mensen, met wie ik mijn besluit om samen met Marian de schone lucht in het zuiden van Portugal te gaan inademen bespreek. Dit doen we overigens al zeker 13 jaar enkele weken tot meer dan de helft van het jaar. Het valt ons beiden op dat na zo’n ‘Algarveperiode’ de lucht in Velsen ook niet schoon meer ruikt!

Beiden hebben wij ook al jaren de indruk, dat ondanks de geruststellende woorden van Tata Steel dat zij “Er alles aan doen” de situatie eerder slechter dan beter wordt. Gezien de gezondheidsproblemen in de regio. maar ook het dagelijkse pikzwarte fijnstof dat we nog steeds van het tuinmeubilair en kozijnen kunnen afvegen.

Frisse wind

Ik heb mij dan ook van harte aangemeld voor de massaclaim die frissewind.nu ingediend heeft. Moet u/jij ook doen!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »