Het slechte negeren, het mooie bewonderen

Dat is de kern van positieve bekrachtiging! Het is een manier om ongewenst gedrag af te remmen door dit te negeren en de aandacht te vestigen op schoonheid en het positieve.

Er is nog een lange weg te gaan

Om dit op onze aarde en haar bewoners toe te passen en zo het negatieve gedrag uit de wereld te helpen. Op 5 februari 2014 heb ik een uitstapje gemaakt. Mijn hart had het begeven en stopte midden in de nacht met kloppen. Gelukkig merkte mijn vrouw dit op, belde 1-1-2 en begon mij te reanimeren. Ik heb 6 dagen in coma gelegen en hieruit ontwaakt herinner ik mij uitsluitend de tijdloze oneindigheid en de fractie van een seconde, die onze menselijke evolutie hiervan uitmaakt.

De mensheid denkt tot heel wat in staat te zijn

Maar in de geschiedenis van de aarde na de oerknal is het niet meer dan een ademhaling, hartslag of tel. En dan praat ik nog niet over de oneindigheid van het heelal met zijn wetmatigheden, eeuwige bewegingscycli en voortgang.

En dan maken we elkaar het leven zuur

Er is zoveel moois op aarde. Er is zoveel liefde op aarde bezongen door ontelbare barden, minstrelen, zangers, dichters, schrijvers en musici, beeldhouwers, schilders en acteurs. De kranten en nieuwsmedia staan echter bol van de negatieve gedragingen van de mens. Het positieve komt absoluut veel minder aan bod en zeker niet op de voorpagina’s.

Het slechte negeren, het positieve bekrachtigen

Psycholoog B.F.Skinner ontdekte ongeveer halverwege de twintigste eeuw dit fenomeen. Ikzelf heb in de onderwijspraktijk kunnen ervaren, dat het bij ongewenst gedrag van leerlingen duidelijk helpt.

Het is toch het proberen waard!

Laten we -met z’n allen- proberen dit toe te passen in de dagelijkse praktijk van ons menselijk bestaan. Er is zoveel positiefs te melden. Er worden zoveel goede dingen gedaan. Er wordt -indien mogelijk- altijd hulp geboden aan mensen in nood. De weg naar duurzaam leven is nog nooit zo nadrukkelijk aangeduid. Velen geloven in deze absoluut noodzakelijke weg. Een paradijs op aarde hoeft niet zo ver weg te zijn.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »