Ouderen steeds rijker/armer

De ene week staat in de krant, dat een onderzoek heeft uitgewezen dat de ouderen steeds rijker worden. Vandaag staat in de krant dat er steeds meer ouderen in de bijstand komen.
Elk onderzoek, ook die onderzoeken die de basis vormen voor regeringsbeleid, kan de uitslag voortoveren die wordt verlangd. Dit vormt dan de rechtvaardiging voor de maatregelen die een regering kan treffen.

Het is me al meer opgevallen dat met een tussenruimte van enkele dagen of weken volslagen tegenstrijdige onderzoeksresultaten in de krant worden vermeld.

Het regeren op intuïtie, op leiderschap, op visie, uit idealisme heeft al deze onderzoeken niet nodig, aangezien de legitimatie van door door zo’n regeerder genomen maatregelen in het begrip ligt, dat mensen met een gezond verstand, ervoor kunnen opbrengen.

René Diekstra vermeldde laatst in zijn column het in de psychologie gehanteerde verschil tussen leiders en managers: Leiders zijn mensen die goede dingen doen. Managers zijn mensen die dingen goed doen. (volgens procedures, resultaten van onderzoeken, voorschriften dus)

Nederland is een land van managers en zeker niet van leiders.

Één reactie op “Ouderen steeds rijker/armer”

a.j.corneleseZegt:

Een zaak ter overdenking is ook : Nederland heeft teveel “opgeleide” mensen. Allemaal lieden die vinden dat hun mening geldt en te berde moet worden gebracht. We krijgen van al die mensen hun mening in metingen , enquetes , studies etc. En de media snoepen daaruit elke dag hun paginavulling . Zo worden we dagelijks bezig gehouden met merendeels onzin.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »