De radio’s zijn gevonden!

dscn2923web

Tijdens graafwerkzaamheden in mijn tuin ben ik gestuit op de resten van de radio’s (en andere spullen?) die mijn vader tijdens de oorlog had begraven.

Mijn broer en ik wisten wel dat hij dat had gedaan, maar mijn vader weigerde consequent te vertellen waar. Wij vonden het wel spannend toen wij jong waren en hebben regelmatig in de tuin gespit.
Toevallig was het vanmorgen eindelijk dus raak. Duidelijk herkenbare radio-onderdelen en moeilijker thuis te brengen vondsten kwamen aan de oppervlakte. Wat heeft mijn vader toen allemaal begraven? Waarom? Was het vlak voor de inval in onze woning, waarbij dankzij verraad mijn ouders en andere aanwezigen door de Duitse bezetter werden opgepakt en op transport naar de Weteringschans werden gezet.
Mijn vader had de bunkers in de omgeving van festung IJmuiden in kaart gebracht. Mijn moeder was koerierster en mijn oom, de tweelingbroer van mijn vader, marconist van de verzetsgroep.
Door een vergissing is mijn oom in plaats van mijn vader op 14 april 1945 gefusilleerd.

Na zijn dood in 1987 is mij pas goed duidelijk geworden dat mijn vader zijn leven lang met deze verwisseling heeft geworsteld. Was dit ook de reden dat hij niets kwijt wilde over de Velser affaire? Heeft hij meer begraven dan alleen radio’s. Waarom wilde hij niet dat wij deze spullen gingen opgraven? Vandaag zijn er vele raadsels naar boven gekomen. En veel vragen waarop ik graag het antwoord zou willen weten. Is met deze radio’s ook gezonden en naar wie? Zijn er nog mensen die meer weten over de verzetsactiviteiten van mijn familie?

Ik heb al meer gehoord dat kinderen van verzetsstrijders nooit met hun ouders over deze periode konden praten. Ook mijn vader en moeder lieten over deze tijd tegenover mij niet veel los. Soms lukte dit buitenstaanders wel. Wilden ook mijn ouders hun eigen kinderen niet belasten met hun veelal traumatische ervaringen?

Wat zo’n opgraving al niet naar boven kan brengen. Ik ga binnenkort verder met het blootleggen van dit stukje privé geschiedenis en ben zeer nieuwsgierig wat nog meer naar boven komt.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »