Vertrouwen

Ik hoor het minister Bos net zeggen:”Ons financiële systeem is gebaseerd op vertrouwen.” Welk vertrouwen? Het vertrouwen in degene die ook een nog hoger rendement van zijn investering wil? Het vertrouwen in de topmanagers? Het vertrouwen in de politiek, die de belastingbetalers wil laten opdraaien voor wanbeleid en onverantwoordelijk maatschappelijk gedrag? Het vertrouwen in bijvoorbeeld een ‘eerlijke’ benzineprijs? Het vertrouwen in een redelijke verhouding tussen kost- en verkoopprijs; prestatie en beloning?

De economische wereldorde, gebaseerd op ‘vertrouwen’ dat het wel goed zit met de winstverwachting, staat op instorten. Gelukkig maar, want deze was gebaseerd op ‘wantrouwen, hebzucht, geruchten, prijsopdrijving, macht, goklust en roekeloosheid. De wereldeconomie is geen gokspel! Het is tijd voor een nieuwe economische wereldorde, met eerlijke verhoudingen, redelijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid en investeringen in het welzijn van alle wereldbewoners!

De vrije markteconomie heeft bewezen dat als men ‘slimme’ individuen, de ruimte geeft, zij de grenzen van hun hebzucht tot in het oneindige verschuiven.

In de Verenigde Staten zeggen ze dat ze niet weten hoe het nu verder moet.

Nu, de politici die er in slagen redelijkheid, verantwoordelijkheid en solidariteit in het nieuwe financiële systeem (terug?) te brengen, krijgen heus wel weer het vertrouwen van de kiezers/belastingbetalers!

De macht van het geld moet aan banden. Het ‘grote graaien – de legale diefstal’ moet uit de wereld! Speculeren op voedsel, energie, gezondheidszorg en nutsvoorzieningen moet niet mogen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen de enige ondernemingsvorm.

Alleen de (wereldwijde) politiek kan dit bereiken! Wij, de kiezers, moeten hen duidelijk maken dat we dit willen. In Amerika is het op 30 september begonnen, nota bene het land waar de vrije markt is uitgevonden! De kiezers bellen, mailen of melden op een andere manier massaal politici, dat het ANDERS moet. Een eerlijker financieel systeem. Rechtvaardiger, verantwoordelijker, doorzichtiger en vooral ook solidair met allen van goede wil. Het is de hoogste tijd dat kiezers dit wereldwijd aan hun vertegenwoordigers duidelijk maken.

Gerard van Broekhuijsen
IJmuiden

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »