Het Europees jaar van de vrijwilliger ligt al weer ruim achter ons. (2011)

Europese commissie 03-12-2010: ‘Als we onze droom van een betere en veiligere wereld willen laten uitkomen, dan moeten we het meer dan ooit van vrijwilligers hebben,’ aldus Kofi Annan. Vanuit die gedachte steken 100 miljoen Europeanen hun armen uit de mouwen om zich in te zetten voor hun omgeving en anderen te helpen.

Wat gebeurt er nu (eind 2013)?

  • In de politiek wordt openlijk gediscussieerd over het opleggen van vrijwilligerswerk aan personen, die zorg behoeven, maar nog wel in staat zijn bepaalde werkzaamheden te verrichten!
  • Mantelzorg wordt, als het aan sommige zorginstellingen/gemeenten ligt, een verplichting voor familieleden en/of personen, die in de buurt wonen van een zorgbehoevende!
  • Vrijwilligers worden al sinds langere tijd ingezet als werknemers zonder salaris (Vooral in de zorg, zijn vele taken van de professionele zorgverleners overgedragen aan vrijwilligers!)
  • Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend! Het wordt al jaren gezegd, maar… vanwege het afspraak is afspraak principe. Niet om ze te kunnen verplichten!
  • Vrijwilligers hebben geen enkele beroepsmogelijkheid om zich te verweren tegen onrecht. Voor jou een ander, doeg!
  • Bestuurders van verenigingen/stichtingen, die met vrijwilligers werken durven te beweren dat:”Vrijwilligers moeten niet zeuren. Ze hoeven alleen maar te doen wat van hen wordt verlangd. Ze mogen blij zijn dat ze hun hobby mogen uitoefenen.”
  • Sponsoren van evenementen worden tijdens een borrel in de watten gelegd, terwijl de vrijwilligers nog druk bezig zijn met opbouwwerkzaamheden.

Mijn 50 jarig jubileum als vrijwilliger bij vele verenigingen, evenementen en activiteiten is al ‘gevierd’. De laatste jaren constateer en ondervind ik echter steeds meer dat vrijwilligers worden behandeld als de voor de maatschappij onmisbare gratis werknemers. De ‘schlemielen’, die voor niets doen, waar anderen vaak aanzienlijke sommen geld mee verdienen! Zelfs de in het Amerikaanse management zo geroemde ‘schouderklop’ (het kost je niets, maar houdt de werknemer gemotiveerd!) is vaak aan een vrijwilliger niet besteed!

Ik heb gezegd!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »