De toestand in de wereld

Mr.G.B.J.Hilterman beschouwde de toestand in de wereld in de vorige eeuw vanachter een bureau voor de televisiecamera’s. Hij had dacht ik een flinke kijkdichtheid. Er waren natuurlijk niet zoveel televisiekanalen, maar wat G.B.J. vond had ‘gewicht’ en werd voor door velen voor waar aangenomen.
Tegenwoordig hebben we op nagenoeg elk televisiekanaal beschouwers en ‘deskundigen’ die elke gebeurtenis in de wereld van achtergrondinformatie voorzien.
Dit levert niet meer één mening op maar tientallen vaak elkaar tegensprekende meningen. Opvallend is dat de verkondiger steevast overtuigd is van zijn eigen gelijk.
De verklaring over de toestand in de Oekraïne van Poetin staat lijnrecht tegenover die van Obama. Wat in de Gaza strook gebeurt wordt door Hamas vertegenwoordigers volkomen anders gebracht dan door Metanyahu.
Dit is natuurlijk niet nieuw.
Ook in de beide wereldoorlogen werden de lezingen van de gebeurtenissen zo gebracht als de brenger het beste uitkwam. Oorlogspropaganda is per definitie nagenoeg nooit betrouwbaar.
Als dit in de afgelopen tijd nog niet voor iedereen duidelijk is geworden, weet ik het niet meer.
Komen de satellietbeelden van troepenbewegingen uit computerspelletjes? De Russische minister van buitenlandse zaken durft het voor de wereldmedia glashard te beweren! Daar tegenover staat, dat de Amerikaanse regering niet klip en klaar de bron van hun beelden bekend maakt. Uit veiligheidsoverwegingen heet het dan.
We worden gemanipuleerd. Russen vertrouwen, traditioneel en historiegetrouw, hun president op zijn woord. Maar in Amerika is de waarheid ook flexibel. Wat doelbewust niet wordt gezegd, wordt niet als leugen aangemerkt.
Wat en wie moeten we nu geloven?
De geschiedenis geeft ons voorbeelden genoeg van manipulatie. Kunnen we dan leren van de geschiedenis? De kale controleerbare feiten liegen niet: duizenden onschuldige doden en vluchtelingen zijn -blijkbaar door de politiek geaccepteerd- regel bij de hedendaagse oorlogvoering. Militairen zijn beschermd door pantsers. Burgers rechteloos en speelbal van schietgrage avonturiers.
En de duizenden internationale carrièrepolitici praten, discussiëren en verkondigen hun eigen waarheden, die oncontroleerbaar zijn, maar gebruikt worden in het internationaal schaakspel van debat zonder voor de lijdende burgers concreet resultaat.
Zo kunnen multinationals al decennialang hun uitbuiting voortzetten. Democratische wetten zonder sancties worden ontdoken en de bevolking opdraaien voor de kosten!

Dit was de toestand in de wereld, door G.L.v.B. Tot de volgende keer.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »