Wat moet ik geloven?

Ik zie gisterenavond een enthousiaste staatssecretaris aangeven dat ze een grote stap hebben gemaakt met het pact: Meer met minder plastic, waarin een groot aantal fabrikanten vrijwillig de ‘plasticsoep’ te lijf willen gaan. Mooie beloftes. Geen enkele sanctie wel een (loze?) statement dat ze hun omzet en winsten ook in de verre toekomst willen veiligstellen! Natuurlijk… absoluut dat laatste!

Daarnaast vandaag gelezen dat vanuit Zwitserland -buiten de jurisdictie van Europa- Japan en Afrika worden overspoeld met sigaretten van allerlei merken, die -na onderzoek- veel giftiger en absoluut dodelijker blijken te zijn dan de sigaretten voor de Europese markt.

Hoezo fabrikanten, die het goede met de wereld voor hebben? Wel heel duidelijk politici, die naar de pijpen van deze fabrikanten dansen omdat ze geld in het laatje brengen en werkgelegenheid creëren.

De fabrikanten, die door Europa aan banden worden gelegd hebben al lang een andere route gevonden om hun desastreuze afzet -en dus winsten- veilig te stellen. Europa heeft het nakijken en krijgt van hen een schampere lange neus.

Wat moet ik geloven? Onze enthousiaste staatssecretaris, die de plastic soep al ziet verdwijnen? Of de fabrikanten, aandeelhouders en criminelen (waar ligt de grens?) die over de ruggen van kinderen, verslaafden en het milieu het rendement van hun immer groeiende kapitaal ook in de verre toekomst veilig hebben gesteld?

Een verontruste wereldbewoner.

Gerard van Broekhuijsen.

Wat moet ik geloven?

Ik zie gisterenavond een enthousiaste staatssecretaris aangeven dat ze een grote stap hebben gemaakt met het pact: Meer met minder plastic, waarin een groot aantal fabrikanten vrijwillig de ‘plasticsoep’ te lijf willen gaan. Mooie beloftes. Geen enkele sanctie wel een (loze?) statement dat ze hun omzet en winsten ook in de verre toekomst willen veiligstellen! Natuurlijk… absoluut dat laatste!

Daarnaast vandaag gelezen dat vanuit Zwitserland -buiten de jurisdictie van Europa- Japan en Afrika worden overspoeld met sigaretten van allerlei merken, die -na onderzoek- veel giftiger en absoluut dodelijker blijken te zijn dan de sigaretten voor de Europese markt.

Hoezo fabrikanten, die het goede met de wereld voor hebben? Wel heel duidelijk politici, die naar de pijpen van deze fabrikanten dansen omdat ze geld in het laatje brengen en werkgelegenheid creëren.

De fabrikanten, die door Europa aan banden worden gelegd hebben al lang een andere route gevonden om hun desastreuze afzet -en dus winsten- veilig te stellen. Europa heeft het nakijken en krijgt van hen een schampere lange neus.

Wat moet ik geloven? Onze enthousiaste staatssecretaris, die de plastic soep al ziet verdwijnen? Of de fabrikanten, aandeelhouders en criminelen (waar ligt de grens?) die over de ruggen van kinderen, verslaafden en het milieu het rendement van hun immer groeiende kapitaal ook in de verre toekomst veilig hebben gesteld?

Een verontruste wereldbewoner.

Gerard van Broekhuijsen


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »