Is Harry Borghouts nu helemaal van de pot gerukt?

Onze commissaris van de Koningin is nog niet zo lang geleden op bezoek geweest in Velsen. Het is hem toen waarschijnlijk volledig ontgaan dat hier mensen wonen en ook dat er aardig wat mensen kunnen recreëren aan de kust van Velsen. Wat moeten we als Velsenaar denken van zijn idee om de Amsterdamse haven te verplaatsen naar de kust. In zijn pleidooi staat het bol van de economische, financiële en planologische voordelen. Bovendien zou het een logisch gevolg zijn in de eeuwenlange ontwikkeling van de Amsterdamse haven. En, het spaart tijd en geld om schepen niet meer door het Noordzeekanaal te laten varen, maar de sluizen moeten sowieso ook worden uitgebreid. Tenminste, volgens onze hoogste provinciale baas.

Geen woord over milieu, geen woord over recreatie. Ja, nabij Amsterdam, het gebied dat al steeds meer is opgeofferd aan de expansiedrift van Amsterdam en nu wèl zou kunnen worden ‘gespaard’. Geen woord over nadelen. Geen woord over de mensen die in het gebied wonen waar hij zijn plannen wil uitvoeren. Erger, zij worden zelfs opgezadeld met bedrijven die risicovol zijn voor veiligheid en milieu. Alsof er in deze omgeving al niet meer dan voldoende van dit soort bedrijven zijn.

Nee, Harry Borghouts heeft eurotekentjes in zijn ogen. Hij mag dan commissaris van de koningin in Noord-Holland zijn. Met dit soort proefballonnen geeft hij aan in ieder geval geen oog te hebben voor de bevolking van ons milieutechnisch al (te) zwaar belaste gebied. Het zou hem sieren eens contact op te nemen met zijn Zuid-Hollandse collega om samen met hem af te rekenen met de zinloze concurrentiestrijd tussen twee (eigenlijk 3 als we ook Antwerpen hierbij betrekken) Europese havens, die op een -op wereldschaal gemeten- verwaarloosbare afstand van elkaar liggen.

Gerard van Broekhuijsen
IJmuiden

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »