- BerichtauteurDoor gerardvanb
- Berichtdatum16 november 2007
- 2 Reacties op Criminaliteit kost maatschappij 31 miljard
Weer zo’n onderzoek. Weer een aantal getallen. Weer diverse mensen in rep en roer. Weer een doctorstitel erbij. Weer meer onduidelijkheid. Kan men niet meer gewoon het ‘boerenverstand’ gebruiken?
Criminaliteit kost de maatschappij en de individuele gedupeerde burger natuurlijk geld. Maar wat reken je allemaal mee? In dit onderzoek wordt de letselschade meegerekend. Nou ik kan nog veel méér meerekenen en dan kom ik op een veelvoud van 31 miljard uit!
Waarom wordt al het geld dat het justitieel apparaat opslokt -rechtbanken, rechters, advocaten, ambtenaren, het complete ministerie van justitie, politie, het gevangeniswezen enz… niet meegerekend voor het bepalen wat de misdaad de maatschappij kost?
Het gehele justitiële apparaat is gericht op het bewaken van de rechtsgang en het beschermen van de belangen (en privacy) van de verdachte, die een vermeend crimineel feit heeft gepleegd. Ook als de verdachte schuldig is bevonden wordt nog veel meer geld in hem of haar geïnvesteerd.
Dit staat echter in schril contrast met de hulp die een slachtoffer krijgt. Dit is in Nederland het domein van vrijwilligers, die gedreven door een gevoel van medemenselijkheid slachtoffers bijstaan. Mijn ervaring is dat dit niet zo verschrikkelijk veel inhoudt, ondanks de formulieren die hiervoor worden ingevuld.
Criminaliteit kost de maatschappij veel meer dan 31 miljard, zeker als je de psychische schade ook in geld wilt uitdrukken!!!
2 reacties op “Criminaliteit kost maatschappij 31 miljard”
An van den burg Zegt:
@ Niet meegerekend de kosten van grootste criminelen: overheden en bedrijfsfunctionarissen!
Rotterdammertje Zegt:
Gisteravond nog een reportage gezien over het tekort van leerkrachten, dit zou voor u een mooie kans zijn om een geschikte baan te vinden.
Misschien denkt u dat gaat niemand wat aan, maar ik heb in het zelfde schuitje gezeten.
Overigens, niet in het onderwijs.
No responses yet