Ik vind het echt jammer…

Het gelijk van de boeren

De Europese boeren hebben echt wel een punt. Jarenlang is er door de politiek gelobbyd om meer te produceren, steeds grotere bedrijven te verlangen en zij hebben vele boeren het land uitgejaagd.

De doelstellingen meer produceren, efficiëntere methoden en uitwijken naar het buitenland zijn inderdaad een goede zaak om de monden van de bevolking te kunnen blijven voeden, maar…

Niet alles ging de goede kant op

Grootschaligheid vergt ruimte en die hebben we in Nederland niet zo overvloedig ter beschikking. Bovendien kwam de hogere productie al heel snel toch nog in het buitenland terecht, zodat de Nederlandse boer toch een wereldproducent werd.

Duurzaam produceren en klimaatbeheersing

Inmiddels zijn we wijzer geworden. Kleinschaligheid wordt als duurzamer beschouwd en kan zich meer toespitsen op een gevarieerd aanbod, die niet alleen vanuit verre streken kan worden aangevoerd. Daarnaast komt er meer ruimte voor de natuur en natuurbehoud en is h.e.e.a. beter behapbaar voor de (lokale) politiek.

Na al die vanuit Europa opgelegde regeltjes om het gehele basisproces van landbouw en veeteelt in toom te kunnen houden v.w.b. uitstoot en onttrekking van grondstoffen (w.o. fosfor voor de kunstmest) aan de aarde, vinden de boeren het welletjes en gaan over tot actie en geweld.

Geweld

Hierbij overschrijden ze wat mij betreft een duidelijke grens. Het inzetten van groot materieel en volledig vernielen van infrastructurele voorzieningen gaat de vrijheid van meningsuiting ver te buiten!

Oplossen bij de bron

Als de boeren slechts € 0,40 voor een liter melk mogen vragen en deze melk toch voor € 1,40 in de schappen staat (ik noem maar een willekeurig voorbeeld), zal de voedingsindustrie van goede huize moeten komen om deze méér dan verdubbeling met zuivere werkelijke kosten te verklaren. Het voedselbereidingsproces wereldwijd duurzaam en efficient maken voor de totale wereldbevolking zou het doel moeten zijn. Zonder schade aan klimaat en milieu èn met zo weinig mogelijk extra -wel absoluut noodzakelijke- bewerkingen!

Biotoop aarde

Uitsluitend op deze wijze zal de mensheid op aarde kunnen overleven. Na zoveel menselijke jaren roofbouw is dit de enige weg naar de instandhouding van de mensheid. De aarde zal óók de mensheid wel overleven. Onze aanwezigheid op deze planeet is slechts een fractie van een seconde in de ontstaansgeschiedenis en zal al snel volledig zijn vergeten. Dit i.t.t. ons destructief ge- of beter misbruik van de immense voorraden van de planeet.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »