Marianne, al meer dan 40 jaar mijn echtgenote, noemt mij al jaren een Don Quijote. Nu ik het laatste boek van Rutger Bregman: ‘Morele Ambitie‘ aan het lezen ben, heb hier steeds minder moeite mee. Het komt doordat ik (omdat ik een waterman ben?) mijn leven lang al vol plannen zit. Plannen, die slechts zelden tot volle wasdom komen. Niet op zijn minst omdat ik vaak openhartig met deze plannen te koop loop om medestanders te krijgen en…. een ander dan op een goed moment de uitvoer ter hand neemt en regelmatig succesvol.

Ben ik daarom terughoudender geworden? Zeker niet! Zelfs na ruim 75 jaar bruist het in mijn hoofd nog van de ideeën. Het blijkt niet te stoppen, hetgeen soms tot wat minder nachtrust leidt, maar hoe ouder je wordt, hoe minder nachtrust je lijkt nodig te hebben.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Om met Rutger Bregman te spreken: “Wees een goede voorouder”. In het laatste hoofdstuk van Morele Ambitie legt hij luid en duidelijk uit wat ik ook al jaren sterk voel. Waarom ik -ook al jaren geleden- het resultaat van de samenvoeging van het Ban de Bom-teken met het Zinloos Geweld-symbool tot de Ban The Bomb Beetle heb bedacht. Nu nog steeds -uit volle overtuiging- met het ultieme vredessymbool loop en discussies voer over zinloos geweld, de machtige wapenindustrie en de volledig krankzinnige geweldsspriraal, waarin we al weer enkele decennia lang zijn terecht gekomen.

Het voortbestaan van de mensheid staat op het spel

…..

wordt vervolgd.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »