Wij mensen zijn bevoorrecht dat we op onze unieke planeet zo’n bijzondere evolutie hebben mogen doormaken. Schrijnend is het om te constateren, dat deze evolutie leidt tot moordpartijen, massale vernietiging van have en goed en falende pogingen om meningsverschillen zonder geweld en met overredingskracht en goede argumenten te beslechten.

Oorlog

Oorlogen hebben echter altijd al bestaan. De laatste eeuwen hebben zelfs al twee Wereldoorlogen gewoed. Geweld is altijd sterker dan het beste argument, als één van de twistende partijen de vinger aan de trekker heeft. Een zeer kleine spieractie kan een eind maken aan een discussie en het wapenarsenaal in handen van een enkeling kan een massale kettingreactie in gang zetten die kan leiden tot de totale vernietiging van de wereldbevolking en deze ongeschikt maken voor menselijke bewoning.

Eind van de evolutie van de mens?

De-escalatie

Ik denk (en hoop vurig) dat de menselijke evolutie niet ten einde zal komen, omdat -met de huidige communicatiemogelijkheden- de rede van het overweldigende overgrote deel van de wereldbevolking (met name alle diplomaten!)- in staat zal zijn die enkelingen, die niet meer empathisch, redelijk en solidair kunnen denken, te laten afzien van hun destructieve en agressieve acties voordat een definitieve uitbarsting plaatsvindt.

Het goede voorbeeld

Zelfs na de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog blijken de landen in Europa, zelfs na de nazi-terreur waaronder zij 5 jaar hebben geleefd, al 80-jaar lang, de onderlinge vrede te kunnen bewaren. Het proces gaat langzaam, maar het blijkt te kunnen.

No responses yet

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Translate »