Gerard van Broekhuijsen van stichting Hulp aan Zlotorya in Velsen: ’Ik kan alleen nog oud ijzer gebruiken’

Gerard van Broekhuijsen vraagt om geen spullen meer te doneren.
Gerard van Broekhuijsen vraagt om geen spullen meer te doneren.

Kees de Boer

Dinsdag 30 maart 2021 om 21:44

VELSERBROEK

Ooit gingen er busjes vol met afgeschreven ziekenhuisbedden, rollators, rolstoelen en krukken naar Zlotarya, een stad in Polen.

Ook oude meubels en kledingstukken vonden hun weg naar het Oost-Europese land. Daarvoor verantwoordelijk was de Stichting Hulp aan Zlotorya in Velsen. De stichting zamelt al jaren goederen in voor instellingen, internaten en scholen in het zuidwesten van Polen.

Gerard van Broekhuijsen van de stichting vertelt dat de hulp – voornamelijk voor kinderen en voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking – momenteel helemaal stilligt.

Jammer

,,Ontzettend jammer, maar het is niet anders. Het heeft natuurlijk met de coronamaatregelen te maken, waardoor reizen naar het buitenland nagenoeg niet meer mogelijk is.”

Hij vertelt dat lid Piet Uijtendael onlangs nog wel een poging heeft gedaan. ,,Maar dat ging niet goed. De douane in Nederland vroeg naar een vergunning om ’afval te vervoeren’. Die had hij niet en dus kon hij weer terug.”

,,We hebben toen ook nog een prent gehad van die douanebeambte”, gaat hij verder. ,,Die hebben we nog niet binnen, maar we kregen te verstaan dat het een boete is die behoorlijk in de papieren gaat lopen. Het is de bureaucratie ten top.”

Opslag

Een en ander heeft wel als gevolg dat de opslag van de stichting nu helemaal volligt. ,,Zo vol dat we er echt niets meer bij kunnen hebben.”

Natuurlijk hoopt hij dat de situatie snel verbetert, zegt hij. ,,We hopen zo gauw de coronamaatregelen het toelaten, weer telefoontjes van mensen die spullen aanbieden te kunnen honoreren. Want hoe eerder de hulp weer op gang komt, hoe beter.”

Wat de stichting nog wel kan gebruiken, is oud ijzer. ,,Dat kunnen we zo naar de oudijzerboer brengen en dat levert ook nog wel geld op. Een beetje inkomsten kunnen we nu best gebruiken.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Translate »